Pełnoziarnista tarta ze szpinakiem i pomidorkami

Zdrowsza i odtłuszczona wersja tradycyjnej tarty, zwykłą mąkę zastępujemy mąką pełnoziarnistą i zmniejszamy ilość masła, a ciasto jest nadal pyszne i kruche. Sprawdzą się również inne wersje farszu, pamiętajmy tylko, aby śmietanę zamienić na jogurt naturalny.  Już chodzi mi po głowie kolejna tarta… cytrynowa! Bądźcie czujni 🙂

Składniki na 4 porcje:

1. CIASTO:

  • mąka pszenna pełnoziarnista (im wyższy typ tym lepiej, ja użyłam typu 1850) – 1,5 szklanki (160 g),
  • płatki owsiane – 3 łyżki,
  • masło – 1/3 kostki (70g),
  • jajo – 1 sztuka,
  • sól – szczypta,
  • woda – 2 łyżki.

2. FARSZ:

  • jajo – 2 sztuki,
  • jogurt naturalny (dobrze sprawdza się gęsty) – 5 łyżek (125g),
  • szpinak mrożony – ok. 200 g (można także użyć świeżego)
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • ser Mozzarella – 1/2 kulki (60g),
  • przyprawy – sól, pieprz,
  • opcjonalnie – ostra papryczka chili -ilość do smaku.

Czas przygotowania razem z pieczeniem: ok. 70 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Z przygotowanych składników (masło powinno być twarde i wyjęte prosto z lodówki) zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. W tym czasie przygotować warzywa na farsz. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę, pomidorki umyć i przekroić na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę i czosnek (plus opcjonalnie papryczkę chili), po chwili dodać liście szpinaku i smażyć jeszcze 5-10 minut, aż szpinak się rozmrozi, doprawić odrobiną soli i pieprzu.
  3. W misce rozmieszać 2 jaja i jogurt, doprawić solą i pieprzem. Dodać ostudzony szpinak i wymieszać.
  4. Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować tak, by powstał nieco większy placek niż forma do zapiekania. Dno i boki formy wykleić ciastem, jeśli powstaną dziury lub ciasto się rozerwie nie ma czym się przejmować – wystarczy dokleić brakujące miejsca. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do około 180 st C piekarnika i zapiekać 15 minut.
  5. Po tym czasie na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno-szpinakową, przygotowane połówki pomidorków wtykać w farsz. Całość posypać rozdrobnionym serem. Zapiekać kolejne 20 minut, aż farsz się zetnie a ser się zarumieni.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.