Pełnoziarnista tarta z kremem cytrynowo-pomarańczowym

Uwielbiam lemon curd! <3 niestety w wersji oryginalnej jest bardzo kaloryczny – robiony na maśle, z dużą ilością cukru. Ale udało mi się ten przepis zmodyfikować, na dużo zdrowszy i lżejszy. Mój lemon curd zrobiony jest z dodatkiem ksylitolu, z odrobiną oleju, a kwaskowatość cytryn dodatkowo przełamana jest słodyczą pomarańczy. Smakuje tak samo pysznie – cytrynowo i orzeźwiająco. Taka cytrynowa tarta chodziła za mną już długi czas… i się w końcu doczekała! Zaczął się post, a ja będę kusić słodkościami… 🙂 

Składniki na 1  tartę (ok. 8 porcji):

CIASTO:

  • mąka pszenna pełnoziarnista (im wyższy typ tym lepiej, ja użyłam typu 1850) – 1,5 szklanki (160 g),
  • płatki owsiane – 3 łyżki,
  • masło – 1/3 kostki (70g) – powinno być twarde i wyjęte prosto z lodówki,
  • jajo – 1 sztuka,
  • sól – szczypta,
  • woda – 2 łyżki.

LEMON-ORANGE CURD:

  • jajo kurze – 2 sztuki,
  • cytryna – 2 średnie,
  • pomarańcza – 1 średnia,
  • ksylitol – 6 łyżek ( 100 g, ok. 1/2 szklanki),
  • olej roślinny – 1 łyżka.

Dodatkowo do dekoracji potrzebujemy listki mięty (u mnie mrożone) oraz ulubione owoce (u mnie mieszanka mrożonych owoców jagodowych).

Czas przygotowania: do 60 minut

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Jeśli masa nie chce się zagnieść można dodać dodatkowo 1-2 łyżki wody (dodawajcie stopniowo!). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
  2. W tym czasie możemy zająć się kremem cytrynowym. Pomarańczę i cytryny dokładnie wyszorować. Zetrzeć na tarce skórkę z 1/2 pomarańczy i 1 cytryny. Z owoców wycisnąć sok i przelać do garnka, dodać także startą skórkę.
  3. Do garnka z sokiem cytrusowym wbić jaja i dodać ksylitol. Gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, najlepiej trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Krem powinien zgęstnieć i mieć ładną konsystencję, nieco budyniowatą. Gdy krem się zagotuje opcjonalnie można dodać 1 łyżkę oleju roślinnego. Przestudzony lemon curd możemy przełożyć do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce do 5-7 dni.
  4. Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować tak, by powstał nieco większy placek niż forma do zapiekania. Dno i boki formy wykleić ciastem, jeśli powstaną dziury lub ciasto się rozerwie nie ma czym się przejmować – wystarczy dokleić brakujące miejsca. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do około 180 st C piekarnika i zapiekać 15 minut.
  5. Składanie ciasta jest dziecinnie proste, jednak bierzemy się za to dopiero, gdy zarówno tarta jak i krem będą przestudzone  (inaczej tarta nie będzie krucha) – krem wylewamy na tartę, dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.

Gotowe! Miłego pałaszowania 🙂

0 komentarzy

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Zamiast brzoskwiń można także wykorzystać pomarańczę pokrojoną w kawałki lub lemon curd (przepis -> KLIK! ) […]

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.