Pełnoziarnista tarta z kremem cytrynowo-pomarańczowym
Uwielbiam lemon curd! <3 niestety w wersji oryginalnej jest bardzo kaloryczny – robiony na maśle, z dużą ilością cukru. Ale udało mi się ten przepis zmodyfikować, na dużo zdrowszy i lżejszy. Mój lemon curd zrobiony jest z dodatkiem ksylitolu, z odrobiną oleju, a kwaskowatość cytryn dodatkowo przełamana jest słodyczą pomarańczy. Smakuje tak samo pysznie – cytrynowo i orzeźwiająco. Taka cytrynowa tarta chodziła za mną już długi czas… i się w końcu doczekała! Zaczął się post, a ja będę kusić słodkościami… 🙂
Składniki na 1 tartę (ok. 8 porcji):
CIASTO:
- mąka pszenna pełnoziarnista (im wyższy typ tym lepiej, ja użyłam typu 1850) – 1,5 szklanki (160 g),
- płatki owsiane – 3 łyżki,
- masło – 1/3 kostki (70g) – powinno być twarde i wyjęte prosto z lodówki,
- jajo – 1 sztuka,
- sól – szczypta,
- woda – 2 łyżki.
LEMON-ORANGE CURD:
- jajo kurze – 2 sztuki,
- cytryna – 2 średnie,
- pomarańcza – 1 średnia,
- ksylitol – 6 łyżek ( 100 g, ok. 1/2 szklanki),
- olej roślinny – 1 łyżka.
Dodatkowo do dekoracji potrzebujemy listki mięty (u mnie mrożone) oraz ulubione owoce (u mnie mieszanka mrożonych owoców jagodowych).
Czas przygotowania: do 60 minut
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Jeśli masa nie chce się zagnieść można dodać dodatkowo 1-2 łyżki wody (dodawajcie stopniowo!). Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie możemy zająć się kremem cytrynowym. Pomarańczę i cytryny dokładnie wyszorować. Zetrzeć na tarce skórkę z 1/2 pomarańczy i 1 cytryny. Z owoców wycisnąć sok i przelać do garnka, dodać także startą skórkę.
- Do garnka z sokiem cytrusowym wbić jaja i dodać ksylitol. Gotować na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając, najlepiej trzepaczką, tak by nie powstały grudki. Krem powinien zgęstnieć i mieć ładną konsystencję, nieco budyniowatą. Gdy krem się zagotuje opcjonalnie można dodać 1 łyżkę oleju roślinnego. Przestudzony lemon curd możemy przełożyć do szklanego słoiczka i przechowywać w lodówce do 5-7 dni.
- Schłodzone ciasto na tartę rozwałkować tak, by powstał nieco większy placek niż forma do zapiekania. Dno i boki formy wykleić ciastem, jeśli powstaną dziury lub ciasto się rozerwie nie ma czym się przejmować – wystarczy dokleić brakujące miejsca. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do nagrzanego do około 180 st C piekarnika i zapiekać 15 minut.
- Składanie ciasta jest dziecinnie proste, jednak bierzemy się za to dopiero, gdy zarówno tarta jak i krem będą przestudzone (inaczej tarta nie będzie krucha) – krem wylewamy na tartę, dekorujemy ulubionymi owocami i listkami mięty.
Gotowe! Miłego pałaszowania 🙂
Trackbacks & Pingbacks
[…] Zamiast brzoskwiń można także wykorzystać pomarańczę pokrojoną w kawałki lub lemon curd (przepis -> KLIK! ) […]
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!