Pełnoziarnista pizza bez wyrzutów sumienia

Dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Z tego powodu nie mogłam nie skorzystać z okazji i nie przygotować nieco bardziej odchudzonej wersji tego włoskiego przysmaku. Pizza przygotowana na mące pełnoziarnistej jest mniej „bułkowata” i puszysta, mi osobiście taka wersja smakuje bardzo. Domownicy nieco kręcili nosem, że tradycyjna opcja jest lepsza, ale i tak pizza zniknęła w dwie chwile! 🙂

SKŁADNIKI na ok. 4 porcje (mała blaszka):

CIASTO:

  • mąka pszenna typ 1850 – 2 szklanki,
  • drożdże świeże – ok. 15-20 g,
  • ciepła woda – ok. 1/2 – 3/4 szklanki,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • sól – ok. 1/2 łyżeczki.

SOS POMIDOROWY:

  • koncentrat pomidorowy – 1 solidna łyżka,
  • 1 świeży pomidor  (sparzony i pozbawiony skórki) lub ok. 4 łyżki pomidorów krojonych z puszki,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • ulubione przyprawy, u mnie: ostra papryka, oregano, bazylia, odrobina soli.

NA WIERZCH:

  • czarne oliwki – 2 łyżki,
  • szynka parmeńska – 3 plastry,
  • mozzarella light – 1 kulka (125 g),
  • papryka czerwona – 1/4 sztuki,
  • rukola – 2 garście.

Czas przygotowania: ok. 60-90 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od ciasta: do szklanki wlać ok. 1/2 szklanki ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na około 5 minut, aż na wierzchu zrobi się pianka.
  2. W misce wymieszać mąkę z odrobiną soli, dodać oliwę, pomału dodawaj rozpuszczone w wodzie drożdże. Delikatnie zacznij zagniatać ciasto, jeśli ciasto jest za suche dodaj jeszcze odrobinę ciepłej wody (ostrożnie z ilością).
  3. Z zagniecionego ciasta uformuj kulę, przykryj ją ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  4. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, ser odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plastry, szynkę pokrój w paski, oliwki przekrój na pół lub pokrój w plasterki. Umyj i odsącz rukolę.
  5. Przygotuj sos. Jeśli używasz świeżego pomidora – sparz go i obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Jeśli używasz pomidorów z puszki, postaraj się wyłowić kawałki pomidorów, z jak najmniejszą ilością sosu. Pomidory wymieszaj z dodatkiem koncentratu pomidorowego, dodaj posiekany drobno czosnek oraz ulubione przyprawy, np. suszone oregano i bazylia, ostra papryka, sól.
  6. Włącz piekarnik, ustaw go na ok. 200 st C z termoobiegiem (temperatura w zależności od piekarnika).
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i cienko rozwałkuj, przełóż na blachę, można wyłożyć ją papierem do pieczenia (w zależności od rodzaju blachy jaką posiadamy – ja posiadam specjalną blaszkę do pieczenia pizzy i nie ma potrzeby wykładania jej papierem).
  8. Na ciasto wyłóż przygotowany wcześniej sos, równomiernie rozsmaruj go po całym placku.
  9. Zacznij wykładać przygotowane wcześniej składniki – ser, szynkę, oliwki i paprykę (można także użyć innych ulubionych składników).
  10. Wstaw pizze do piekarnika na ok. 7-10 minut, aż ser zacznie się rumienić.
  11. Posyp pizzę rukolą.

SMACZNEGO! 🙂

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.