Papryka zapiekana z kaszą bulgur

Uwielbiam zapach pieczonej papryki! I faszerowaną paprykę w każdej postaci. Dziś przyszła pora na wegańską wersję i „sprzątanie lodówki”. Kasza bulgur, w której zresztą ostatnio się zakochałam, spoglądała na mnie smutno z lodówki i czekała na swoją kolej… Do tego pieczarki i seler naciowy i mamy bardzo smaczne danie! 🙂



Składniki (2 porcje):

  • papryka czerwona – 2 większe,
  • kasza bulgur – 1 woreczek – 100 g,
  • pieczarki – 4-5 sztuk,
  • seler naciowy – 1 łodyga,
  • papryczka chili – do smaku,
  • cebula – 1 mniejsza,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • cytryna – 1/4 sztuki,
  • do smaku: sól, pieprz, ulubione zioła (u mnie oregano), słodka papryka.

Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę bulgur ugotować al dente.
  2. Przygotować warzywa. Małą cebulkę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w półplastry. Papryczkę chili umyć i drobno posiekać (jeśli chcesz by danie było łagodne można pominąć, ilość papryczki jest orientacyjna). Seler umyć i pokroić w półplastry.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić cebulkę, po chwili dodać seler, czosnek i papryczkę chili, chwilę podsmażyć, dodać pieczarki. Doprawić solą, sokiem z cytryny, ulubionymi ziołami suszonymi (np. oregano) i słodką suszoną papryką. Wymieszać z ugotowaną kaszą.
  4. Papryki umyć, odciąć górę i pozbawić gniazd nasiennych.
  5. Papryki faszerować kaszą, zapiekać w 200 st C przez około 25 minut.Podawać z ulubionym sosem, np. jogurtowy z czosnkiem (jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól i pieprz).

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.