Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna owsianka lub masz ochotę na słodką przekąskę te danie jest dla Ciebie. Słodkie i kolorowe, idealne na jesienną chandrę. Świetnie nada się zarówno na podwieczorek, jak i na I śniadanie (z podwójnej porcji). Wykorzystałam zapasy letnich owoców – mrożone maliny, jagody, porzeczki oraz świeżą gruszkę. Można także wykorzystać inne owoce tworząc różne kombinacje, na pewno wyjdzie smacznie.
Składniki (2 porcje):
- płatki owsiane – 5 łyżek,
- olej kokosowy lub masło – 1 łyżeczka,
- miód – 1 łyżeczka,
- wiórki kokosowe – 1 łyżeczka,
- gruszka – 1 średnia,
- mrożone maliny, jagody, porzeczki – łącznie 1/2 szklanki.
Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem)
Sposób przygotowania:
- Przygotować owoce – gruszkę umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przygotować porcję mrożonych owoców. Owoce wyłożyć do naczyń do zapiekania.
- W malakserze wymieszać płatki owsiane z tłuszczem, miodem i wiórkami kokosowymi. Powstałą kruszonkę układać na owocach.
- Zapiekać do zbrązowienia płatków w temperaturze 180 stC przez ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!