Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Jeśli znudziła Ci się tradycyjna owsianka lub masz ochotę na słodką przekąskę te danie jest dla Ciebie. Słodkie i kolorowe, idealne na jesienną chandrę. Świetnie nada się zarówno na podwieczorek, jak i na I śniadanie (z podwójnej porcji).  Wykorzystałam zapasy letnich owoców – mrożone maliny, jagody, porzeczki oraz świeżą gruszkę. Można także wykorzystać inne owoce tworząc różne kombinacje, na pewno wyjdzie smacznie. 


Składniki (2 porcje):

  • płatki owsiane – 5 łyżek,
  • olej kokosowy lub masło – 1 łyżeczka,
  • miód – 1 łyżeczka,
  • wiórki kokosowe – 1 łyżeczka,
  • gruszka – 1 średnia,
  • mrożone maliny, jagody, porzeczki – łącznie 1/2 szklanki.

Czas przygotowania: 20 minut (łącznie z pieczeniem)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować owoce – gruszkę umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przygotować porcję mrożonych owoców. Owoce wyłożyć do naczyń do zapiekania.
  2. W malakserze wymieszać płatki owsiane z tłuszczem, miodem i wiórkami kokosowymi. Powstałą kruszonkę układać na owocach.
  3. Zapiekać do zbrązowienia płatków w temperaturze  180 stC przez ok. 10-15 minut.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.