Mrożona brzoskwiniowa herbata
W takie dni jak dziś jedyne o czym marzę to odrobina cienia i coś zimnego do picia dla ochłody. Z pomocą przyszła ekspresowa herbata z brzoskiwniami i cytryną, smakuje o niebo lepiej niż gotowce ze sklepu, nie zawiera także cukru, a co więcej – wspaniale gasi pragnienie. Proponuję przygotować od razu większą ilość, gdyż szybko znika z lodówki 🙂
Składniki na większy dzbanek (ok. 1 – 1,5 l):
- czarna herbata – 2 torbeki,
- ksylitol* – 2 łyżki,
- brzoskiwnie – 1 średnia,
- cytryna – 1/2 sztuki,
- świeża mięta – kilka gałązek,
- woda niegazowana (najlepiej schłodzona) – ok. 500 ml – 750 ml,
- kostki lodu – garść.
Czas przygotowania: 10 minut
* zamiast ksylitolu możesz wykorzystać miód pszczeli lub cukier – ok. 1 łyżka
Sposób przygotowania:
- Torebki herbaty włóż do dzbanka, zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml) i odstaw na moment, aby się zaparzyły, wyjmij torebki. Do jeszcze ciepłej herbaty dodaj ksylitol i wymieszaj, aż się rozpuści.
- W tym czasie brzoskwinię i cytrynę umyj, brzoskiwnię pozbawioną pestki pokrój w ósemki, cytrynę w plastry.
- Owoce wraz z listkami mięty dodaj do przestudzonej herbaty, uzupełnij wszystko niegazowaną wodą, wymieszaj, przy okazji lekko zgniatając owoce, by puściły smak. Na koniec dodaj kostki lodu i ciesz się wspaniałym smakiem 🙂
Jeśli herbatę przygotowujesz dzień wcześniej kostki lodu i miętę dodaj bezpośrednio przed podaniem. Herbatę przechowuj w lodówce.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!