Mrożona brzoskwiniowa herbata

W takie dni jak dziś jedyne o czym marzę to odrobina cienia i coś zimnego do picia dla ochłody. Z pomocą przyszła ekspresowa herbata z brzoskiwniami i cytryną, smakuje o niebo lepiej niż gotowce ze sklepu, nie zawiera także cukru, a co więcej – wspaniale gasi pragnienie. Proponuję przygotować od razu większą ilość, gdyż szybko znika z lodówki 🙂

Składniki na większy dzbanek (ok. 1 – 1,5 l):

  • czarna herbata – 2 torbeki,
  • ksylitol* – 2 łyżki,
  • brzoskiwnie – 1 średnia,
  • cytryna – 1/2 sztuki,
  • świeża mięta – kilka gałązek,
  • woda niegazowana (najlepiej schłodzona) – ok. 500 ml – 750 ml,
  • kostki lodu – garść.

Czas przygotowania: 10 minut

* zamiast ksylitolu możesz wykorzystać miód pszczeli lub cukier – ok. 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Torebki herbaty włóż do dzbanka, zalej wrzącą wodą (ok. 200 ml) i odstaw na moment, aby się zaparzyły, wyjmij torebki. Do jeszcze ciepłej herbaty dodaj ksylitol i wymieszaj, aż się rozpuści.
  2. W tym czasie brzoskwinię i cytrynę umyj, brzoskiwnię pozbawioną pestki pokrój w ósemki, cytrynę w plastry.
  3. Owoce wraz z listkami mięty dodaj do przestudzonej herbaty, uzupełnij wszystko niegazowaną wodą, wymieszaj, przy okazji lekko zgniatając owoce, by puściły smak. Na koniec dodaj kostki lodu i ciesz się wspaniałym smakiem 🙂

Jeśli herbatę przygotowujesz dzień wcześniej kostki lodu i miętę dodaj bezpośrednio przed podaniem. Herbatę przechowuj w lodówce.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.