Letnia gryczanka bez gotowania
Nieoczywiste połączenie – kasza gryczana i owoce? Na słodko? Bez gotowania? Bardzo długo przymierzałam się do sprawdzenia tego przepisu, ale wierzcie mi – warto! Wystarczy kaszę zalać dzień wcześniej wodą, a rano tylko zmiksować z pozostałymi składnikami – naprawdę szybciej się nie da! Kupując kaszę wybierajcie tą niepaloną, jest dużo łagodniejsza i pozbawiona charakterystycznego dla kaszy gryczanej smaku. Odważcie się i spróbujcie, a nie będziecie zawiedzeni! 🙂
Składniki (1 porcja):
- kasza gryczana niepalona – 4 łyżki suchej (60 g),
- migdały (mogą być płatki migdałowe) – 1,5 łyżki,
- banan – 1 średni,
- brzoskwinia lub nektarynka – 1 średnia,
- do dekoracji – listki mięty,
- ewentualnie, dla fanów słodkości – odrobina miodu do osłodzenia.
Czas przygotowania: do 10 minut.
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną przepłukać na sicie zimną wodą, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę migdałów. Zalać składniki wrzątkiem ponad poziom. Odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki na noc.
- Rano kaszę i migdały odcedzić z nadmiaru wody, przełożyć do kielicha blendera lub wysokiego naczynia.
- Banana obrać ze skórki, ok. 1/3 sztuki pokroić w plasterki i odłożyć do dekoracji, resztę przełożyć do zmiksowania. Brzoskwinię lub nektarynkę także obrać ze skórki, przeciąć na pół, pozbawić pestki, jedną połówkę pokroić w mniejsze kawałki i odłożyć do dekoracji, drugą połowę przełożyć do blendera.
- Odcedzoną kaszę zmiksować z przygotowanymi owocami na gładki mus. Jeśli konsystencja jest za gęsta możecie dodać nieco mleka lub wody.
- Gryczankę przelać do miseczki, posypać pozostałymi posiekanymi migdałami i udekorować owocami oraz listkami mięty. Zjadać na zimno.
Jeśli budyń jest dla Was za mało słodki gryczankę można ewentualnie polać odrobiną miodu.
Gotowe!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!