Letnia gryczanka bez gotowania

Nieoczywiste połączenie – kasza gryczana i owoce? Na słodko? Bez gotowania? Bardzo długo przymierzałam się do sprawdzenia tego przepisu, ale wierzcie mi – warto! Wystarczy kaszę zalać dzień wcześniej wodą, a rano tylko zmiksować z pozostałymi składnikami – naprawdę szybciej się nie da! Kupując kaszę wybierajcie tą niepaloną, jest dużo łagodniejsza i pozbawiona charakterystycznego dla kaszy gryczanej smaku. Odważcie się i spróbujcie, a nie będziecie zawiedzeni! 🙂


Składniki (1 porcja):

  • kasza gryczana niepalona – 4 łyżki suchej (60 g),
  • migdały (mogą być płatki migdałowe) – 1,5 łyżki,
  • banan – 1 średni,
  • brzoskwinia lub nektarynka – 1 średnia,
  • do dekoracji – listki mięty,
  • ewentualnie, dla fanów słodkości – odrobina miodu do osłodzenia.

Czas przygotowania: do 10 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną przepłukać na sicie zimną wodą, przełożyć do miski, dodać 1 łyżkę migdałów. Zalać składniki wrzątkiem ponad poziom. Odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki na noc.
  2. Rano kaszę i migdały odcedzić z nadmiaru wody, przełożyć do kielicha blendera lub wysokiego naczynia.
  3. Banana obrać ze skórki, ok. 1/3 sztuki pokroić w plasterki i odłożyć do dekoracji, resztę przełożyć do zmiksowania. Brzoskwinię lub nektarynkę także obrać ze skórki, przeciąć na pół, pozbawić pestki, jedną połówkę pokroić w mniejsze kawałki i odłożyć do dekoracji, drugą połowę przełożyć do blendera.
  4. Odcedzoną kaszę zmiksować z przygotowanymi owocami na gładki mus. Jeśli konsystencja jest za gęsta możecie dodać nieco mleka lub wody.
  5. Gryczankę przelać do miseczki, posypać pozostałymi posiekanymi migdałami i udekorować owocami oraz listkami mięty. Zjadać na zimno.
    Jeśli budyń jest dla Was za mało słodki gryczankę można ewentualnie polać odrobiną miodu.

Gotowe!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.