Lekki czekoladowy deser w pucharku

Szybki deser czekoladowy na bazie jogurtu naturalnego i mleka. Jeśli masz więcej czasu  i wolisz bardziej czekoladowy smak czekoladę najpierw rozpuść w mleku, odstaw na moment do przestudzenia i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli się spieszysz – czekoladę zastąp prawdziwym kakao i po prostu zmiksuj wszystkie składniki. Deser najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.


Składniki (2 porcje):

  • banan – 1 średni,
  • jogurt naturalny – 1 mały,
  • mleko spożywcze 2 % tł – ok. 2/3 szklanki,
  • czekolada gorzka min. 70% kakao – 4 kostki + odrobina do dekoracji (lub ok. 1 łyżka kakao),
  • żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki,
  • owoce do przystrojenia, np. maliny, granat,
  • ewentualnie odrobina ksylitolu/miodu/cukru do smaku.

Czas przygotowania: ok. 10 minut + ok. 2 godziny chłodzenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Czekoladę rozpuść w mleku, odstaw na moment aby lekko przestygło.

2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody.

3. Jogurt zmiksuj z bananami. Do bananowego jogurtu dodaj czekoladowe mleko (lub mleko i kakao) oraz nieco przestudzoną żelatynę. Zmiksuj wszystkie składniki dokładnie.

4. Deser przelej do szklanek i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.

5. Udekoruj posiekaną czekoladą i świeżymi ulubionymi owocami.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.