Lekki czekoladowy deser w pucharku
Szybki deser czekoladowy na bazie jogurtu naturalnego i mleka. Jeśli masz więcej czasu i wolisz bardziej czekoladowy smak czekoladę najpierw rozpuść w mleku, odstaw na moment do przestudzenia i wymieszaj z pozostałymi składnikami. Jeśli się spieszysz – czekoladę zastąp prawdziwym kakao i po prostu zmiksuj wszystkie składniki. Deser najlepiej smakuje ze świeżymi owocami.
Składniki (2 porcje):
- banan – 1 średni,
- jogurt naturalny – 1 mały,
- mleko spożywcze 2 % tł – ok. 2/3 szklanki,
- czekolada gorzka min. 70% kakao – 4 kostki + odrobina do dekoracji (lub ok. 1 łyżka kakao),
- żelatyna spożywcza – 2 łyżeczki,
- owoce do przystrojenia, np. maliny, granat,
- ewentualnie odrobina ksylitolu/miodu/cukru do smaku.
Czas przygotowania: ok. 10 minut + ok. 2 godziny chłodzenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Czekoladę rozpuść w mleku, odstaw na moment aby lekko przestygło.
2. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody.
3. Jogurt zmiksuj z bananami. Do bananowego jogurtu dodaj czekoladowe mleko (lub mleko i kakao) oraz nieco przestudzoną żelatynę. Zmiksuj wszystkie składniki dokładnie.
4. Deser przelej do szklanek i wstaw do lodówki na min. 2 godziny.
5. Udekoruj posiekaną czekoladą i świeżymi ulubionymi owocami.
Smacznego!
pycha 🙂