Lasagne z cukinią i szpinakiem
Lekka bezmięsna wersja lasagne.
Składniki (ok. 6 porcji):
- makaron do lasagne – najlepiej pełnoziarnisty – 12 płatów (ok. 200 g),
- cukinia – kilka plastrów (ok. 100 g),
- świeży szpinak – kilka garści (ok . 200 g),
- cebula – 1 średnia,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g),
- mąka pszenna – 2 łyżki (30 g),
- mleko 2 % tł – 2 szklanki (ok. 0,5 l ),
- masło – 1 łyżka (10 g)
- ser żółty, np. Gouda – 4 plastry (100 g)
Czas przygotowania: ok. 40 minut + 20 minut pieczenia
Sposób przygotowania:
- Płaty makaronu obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (dzięki temu płaty makaronu nie skleją się) – makaron nadal powinien być twardy, zmięknie jeszcze w trakcie pieczenia.
- Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy, dodać świeży umyty i odsączony szpinak i lekko go sparzyć.
- Cukinię umyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm i krótko zgrillować bez dodatku tłuszczu (nadal powinny być jędrne i twardawe). Posolić i popierzyć do smaku.
- Pomidorki umyć i przekroić na pół.
- SOS BESZAMELOWY: W garnuszku rozgrzać masło, zasypać mąką, dodać mleko i cały czas mieszać aż powstanie sos beszamelowy (najlepiej mieszać trzepaczką do jajek). Gdy sos będzie gotowy doprawić do smaku gałką muszkatołową, słodką papryką, solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością masła lub oliwy.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/4 płatów makaronu, wyłożyć na to 1/2 porcji szpinaku, zalać 1/4 porcji sosu. Ponownie ułożyć 1/4 porcji makaronu, wyłożyć na to plastry cukinii, zalać 1/4 porcji sosu. Po raz kolejny ułożyć 1/4 porcji makaronu, na to wyłożyć pozostały szpinak i pomidorki koktajlowe, zalać 1/4 sosu. Pora ostatnią warstwę – pozostały makaron polać ostatnią porcją sosu.
- Lasagne posypać starkowanym serem.
- Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut (do zarumienienia sera).
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!