Lasagne z cukinią i szpinakiem

Lekka bezmięsna wersja lasagne.


Składniki (ok. 6 porcji):

  • makaron do lasagne – najlepiej pełnoziarnisty – 12 płatów (ok. 200 g),
  • cukinia – kilka plastrów (ok. 100 g),
  • świeży szpinak – kilka garści (ok . 200 g),
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • pomidorki koktajlowe – kilka sztuk,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka (10 g),
  • mąka pszenna – 2 łyżki (30 g),
  • mleko 2 % tł – 2 szklanki (ok. 0,5 l ),
  • masło – 1 łyżka (10 g)
  • ser żółty, np. Gouda – 4 plastry (100 g)

Czas przygotowania: ok. 40 minut + 20 minut pieczenia

Sposób przygotowania: 

  1. Płaty makaronu obgotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju (dzięki temu płaty makaronu nie skleją się) – makaron nadal powinien być twardy, zmięknie jeszcze w trakcie pieczenia.
  2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać drobno, zeszklić na łyżce oliwy, dodać świeży umyty i odsączony szpinak i lekko go sparzyć.
  3. Cukinię umyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 0,5-1 cm i krótko zgrillować bez dodatku tłuszczu (nadal powinny być jędrne i twardawe). Posolić i popierzyć do smaku.
  4. Pomidorki umyć i przekroić na pół.
  5. SOS BESZAMELOWY: W garnuszku rozgrzać masło, zasypać mąką, dodać mleko i cały czas mieszać aż powstanie sos beszamelowy (najlepiej mieszać trzepaczką do jajek). Gdy sos będzie gotowy doprawić do smaku gałką muszkatołową, słodką papryką, solą i pieprzem.
  6. Naczynie żaroodporne posmarować niewielką ilością masła lub oliwy.
  7. W naczyniu żaroodpornym ułożyć 1/4 płatów makaronu, wyłożyć na to 1/2 porcji szpinaku, zalać 1/4 porcji sosu. Ponownie ułożyć 1/4 porcji makaronu, wyłożyć na to plastry cukinii, zalać 1/4 porcji sosu. Po raz kolejny ułożyć 1/4 porcji makaronu, na to wyłożyć pozostały szpinak i pomidorki koktajlowe, zalać 1/4 sosu. Pora ostatnią warstwę – pozostały makaron polać ostatnią porcją sosu.
  8. Lasagne posypać starkowanym serem.
  9. Zapiekać w piekarniku ok. 20 minut (do zarumienienia sera).

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.