Kurczak z ryżem i warzywami
Jak na dietetyka przystało, musiałam w końcu zaserwować słynnego kurczaka z ryżem. Proste danie, szybkie do zrobienia, bardzo sycące i kolorowe.
U mnie zagościł akurat biały ryż zamiast brązowego z powodu „sprzątania” szafek i dojadania resztek. Brązowy ryż nie jest jednak zalecany wszystkim, z powodu dużej ilości błonnika nie jest wskazany m.in. osobom z problemami ze strony przewodu pokarmowego, będącymi na diecie lekkostrawnej.
Składniki (1 porcja):
- filet z piersi kurczaka – 1 mniejsza pierś (ok. 130 -150 g),
- ryż biały lub brązowy – 4 łyżki przed ugotowaniem (60 g),
- ulubiona mieszanka warzyw – pół dużego talerza (ok. 200 g),
- olej rzepakowy lub inny tłoczony na zimno – 1,5 łyżki,
- do smaku: 1/2 łyżeczki curry, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie tymianek i zioła prowansalskie), natka pietruszki do dekoracji.
Czas przygotowania: do 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Filet natrzeć przyprawami i odłożyć na ok. 15 minut.
- W tym czasie zagotować wodę i ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu, pamiętając o tym, aby go nie rozgotować.
- Ulubioną mieszankę warzyw przełożyć do garnka i dusić do miękkości.
- Rozgrzać patelnię grillową (lub inną z nieprzywieralną powłoką), ułożyć porcje mięsa i grillować bez dodatku tłuszczu z obu stron, aż mięso będzie ładnie zarumienione i upieczone w środku (ok. 10- 15 minut w zależności od grubości filetu).
- Na talerz wyłożyć odsączony ryż, warzywa i grillowanego kurczaka. Ryż posypać natką pietruszki, warzywa polać olejem roślinnym.
Smacznie i prosto! 🙂
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!