Kurczak z ryżem i warzywami

Jak na dietetyka przystało, musiałam w końcu zaserwować słynnego kurczaka z ryżem. Proste danie, szybkie do zrobienia, bardzo sycące i kolorowe.

U mnie zagościł akurat biały ryż zamiast brązowego z powodu „sprzątania” szafek i dojadania resztek. Brązowy ryż nie jest jednak zalecany wszystkim, z powodu dużej ilości błonnika nie jest wskazany m.in. osobom z problemami ze strony przewodu pokarmowego, będącymi na diecie lekkostrawnej.


Składniki (1 porcja):

  • filet z piersi kurczaka – 1 mniejsza pierś (ok. 130 -150 g),
  • ryż biały lub brązowy – 4 łyżki przed ugotowaniem (60 g),
  • ulubiona mieszanka warzyw – pół dużego talerza (ok. 200 g),
  • olej rzepakowy lub inny tłoczony na zimno – 1,5 łyżki,
  • do smaku: 1/2 łyżeczki curry, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki ulubionych ziół (u mnie tymianek i zioła prowansalskie), natka pietruszki do dekoracji.

Czas przygotowania: do 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć. Filet natrzeć przyprawami i odłożyć na ok. 15 minut.
  2. W tym czasie zagotować wodę i ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu, pamiętając o tym, aby go nie rozgotować.
  3. Ulubioną mieszankę warzyw przełożyć do garnka i dusić do miękkości.
  4. Rozgrzać patelnię grillową (lub inną  z nieprzywieralną powłoką), ułożyć porcje mięsa i grillować bez dodatku tłuszczu z obu stron, aż mięso będzie ładnie zarumienione i upieczone w środku (ok. 10- 15 minut w zależności od grubości filetu).
  5. Na talerz wyłożyć odsączony ryż, warzywa i grillowanego kurczaka. Ryż posypać natką pietruszki, warzywa polać olejem roślinnym.

Smacznie i prosto! 🙂

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.