Kurczak w sosie pomarańczowym na ryżu
Korzystając z zimy i sezonu na pomarańcze warto przygotować to szybkie danie. Tak przygotowane mięso jest soczyste, sos lekki, słodko-kwaśny, idealnie komponuje się z ryżem i zielonymi warzywami. W mojej wersji z sałatami, świetnie sprawdzi się także brokuł.
Składniki (4 porcje):
- filet z piersi kurczaka/indyka – ok. 500 g,
- mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
- pomarańcza – 1 średnia,
- sok z pomarańczy – 1 większa szklanka (300 ml) – z ok. 2-3 pomarańczy,
- masło klarowane – 1 łyżka (20g),
- ryż basmati – 200 g,
- do smaku – szczypta soli i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy,
- do podania – ulubione sałaty – u mnie lodowa + roszponka, skropione 2 łyżkami oliwy.
Czas przygotowania: ok. 25 minut
Sposób przygotownia:
- Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
- Mięso drobiowe oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w paski. Obsypać solą i pieprzem oraz mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać kurczaka i obsmażyć go na złoto.
- W tym czasie pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować. Gdy kurczak się zezłoci dodać sok z pomarańczy oraz filety z pomarańczy i kurkumę, dusić ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie doprawić do smaku odrobiną soli.
- Mięso podawać z sosem na ugotowanym ryżu w towarzystwie ulubionych sałat skropionych oliwą. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.
Gotowe, smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!