Kurczak w sosie pomarańczowym na ryżu

Korzystając z zimy i sezonu na pomarańcze warto przygotować to szybkie danie. Tak przygotowane mięso jest soczyste, sos lekki, słodko-kwaśny, idealnie komponuje się z ryżem i zielonymi warzywami. W mojej wersji z sałatami, świetnie sprawdzi się także brokuł.


Składniki (4 porcje):

  • filet z piersi kurczaka/indyka – ok. 500 g,
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki,
  • pomarańcza – 1 średnia,
  • sok z pomarańczy – 1 większa szklanka (300 ml) – z ok. 2-3 pomarańczy,
  • masło klarowane – 1 łyżka (20g),
  • ryż basmati – 200 g,
  • do smaku – szczypta soli i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • do podania – ulubione sałaty – u mnie lodowa + roszponka, skropione 2 łyżkami oliwy.

Czas przygotowania: ok. 25 minut

Sposób przygotownia:

  1. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Mięso drobiowe oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, pokroić w paski. Obsypać solą i pieprzem oraz mąką ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
  3. Na patelni rozgrzać masło, dodać kurczaka i obsmażyć go na złoto.
  4. W tym czasie pomarańczę obrać ze skórki, wyfiletować. Gdy kurczak się zezłoci dodać sok z pomarańczy oraz filety z pomarańczy i kurkumę, dusić ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Opcjonalnie doprawić do smaku odrobiną soli.
  5. Mięso podawać z sosem na ugotowanym ryżu w towarzystwie ulubionych sałat skropionych oliwą. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki dodaj drobno posiekaną papryczkę chili.

Gotowe, smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.