Kurczak pieczony z jabłkami

Dla wszystkich fanów połączeń smaku słonego ze słodko-kwaśnym. Jabłka nadają potrawie pyszny kwaskowaty posmak, tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty. Idealne danie na jesienny niedzielny obiad!


Składniki (2 porcje):

  • udka kurczaka – 4 sztuki,
  • jabłka – 2 większe,
  • wino białe wytrawne lub cydr – 1 szklanka,
  • ziemniaki – 5 sztuk,
  • olej rzepakowy – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • do smaku: suszony tymianek, słodka papryka, sól i pieprz.

Czas przygotowania: około 120 minut (łącznie z czasem pieczenia)


Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć, zamarynować w słodkiej papryce, tymianku, soli i pieprzu. Odstawić na pół godziny do godziny do lodówki.
  2. W tym czasie jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wydrążyć, podzielić na ósemki.
  3. Ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rękawa do pieczenia razem z posiekanym czosnkiem, przyprawić solą i szczelnie zawiązać.
  4. Naczynie do pieczenia wysmarować łyżką oleju, wrzucić przyprawionego kurczaka, zasypać cząstkami jabłek. Zalać wszystko szklanką wina lub cydru. Naczynie przykryć.
  5. Ziemniaki i kurczaka z jabłkami piec w temperaturze około 180 stC przez około 60 minut. Po tym czasie odkryć kurczaka i piec jeszcze około 30 minut.
  6. Kurczaka podawać z pieczonymi jabłkami (jabłka można także zmiksować z powstałym sokiem na gładki sos) oraz ziemniaczkami. Nie zapomnij o świeżych warzywach! 🙂

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.