Kurczak pieczony z jabłkami
Dla wszystkich fanów połączeń smaku słonego ze słodko-kwaśnym. Jabłka nadają potrawie pyszny kwaskowaty posmak, tak przygotowany kurczak jest bardzo soczysty. Idealne danie na jesienny niedzielny obiad!
Składniki (2 porcje):
- udka kurczaka – 4 sztuki,
- jabłka – 2 większe,
- wino białe wytrawne lub cydr – 1 szklanka,
- ziemniaki – 5 sztuk,
- olej rzepakowy – 1 łyżka,
- czosnek – 1 ząbek,
- do smaku: suszony tymianek, słodka papryka, sól i pieprz.
Czas przygotowania: około 120 minut (łącznie z czasem pieczenia)
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, osuszyć, zamarynować w słodkiej papryce, tymianku, soli i pieprzu. Odstawić na pół godziny do godziny do lodówki.
- W tym czasie jabłka obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki i wydrążyć, podzielić na ósemki.
- Ziemniaki obrać ze skórki, przekroić na mniejsze kawałki, wrzucić do rękawa do pieczenia razem z posiekanym czosnkiem, przyprawić solą i szczelnie zawiązać.
- Naczynie do pieczenia wysmarować łyżką oleju, wrzucić przyprawionego kurczaka, zasypać cząstkami jabłek. Zalać wszystko szklanką wina lub cydru. Naczynie przykryć.
- Ziemniaki i kurczaka z jabłkami piec w temperaturze około 180 stC przez około 60 minut. Po tym czasie odkryć kurczaka i piec jeszcze około 30 minut.
- Kurczaka podawać z pieczonymi jabłkami (jabłka można także zmiksować z powstałym sokiem na gładki sos) oraz ziemniaczkami. Nie zapomnij o świeżych warzywach! 🙂
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!