Kurczak duszony z marchewką z groszkiem
Szybka i prosta potrawka z kurczaka. Dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem.
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi kurczaka – 1 średnia (ok. 200 g),
- marchew – 5 – 6 sztuk,
- groszek zielony (może być mrożony) – 1/2 szklanki,
- oliwa z oliwek – 2 łyżki,
- natka pietruszki – 1 łyżka,
- mąka pszenna lub kukurydziana – 1 łyżka,
- do smaku – sól, pieprz, liść laurowy (1 szt) i ziele angielskie (2-3 szt).
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
- Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę.
- W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka na złoto.
- Do garnka dodać pokrojoną marchew oraz zielony groszek, dodać 1/2 szklanki wody, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić do miękkości warzyw.
- Gdy warzywa zmiękną potrawkę zagęścić mąką (1 łyżkę mąki dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do dania). Zagotować ciągle mieszając.
- Potrawkę doprawić do smaku natką pietruszki, solą i pieprzem.
- Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!
Moje smaki:)