Kurczak duszony z marchewką z groszkiem

Szybka i prosta potrawka z kurczaka. Dobrze komponuje się z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. 


Składniki (2 porcje):

  • filet z piersi kurczaka – 1 średnia (ok. 200 g),
  • marchew – 5 – 6 sztuk,
  • groszek zielony (może być mrożony) – 1/2 szklanki,
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki,
  • natka pietruszki – 1 łyżka,
  • mąka pszenna lub kukurydziana – 1 łyżka,
  • do smaku – sól, pieprz, liść laurowy (1 szt) i ziele angielskie (2-3 szt).

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso opłukać, oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę.
  3. W garnku rozgrzać oliwę, podsmażyć kurczaka na złoto.
  4. Do garnka dodać pokrojoną marchew oraz zielony groszek, dodać 1/2 szklanki wody, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusić do miękkości warzyw.
  5. Gdy warzywa zmiękną potrawkę zagęścić mąką (1 łyżkę mąki dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do dania). Zagotować ciągle mieszając.
  6. Potrawkę doprawić do smaku natką pietruszki, solą i pieprzem.
  7. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.