Kurczak curry z dynią na ryżu
Nadeszły chłodniejsze dni.. Nie wiem jak u Was, ale mój organizm domaga się już „ciepłego” ! W ruch idzie imbir, cynamon, curry, ostra papryczka i wszystko co rozgrzewa. A że sezon na dynię w pełni, dziś na obiad rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią. Gorrrąco polecam!
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi kurczaka/indyka – ok 200 g,
- dynia – 1 szklanka,
- mleczko kokosowe – 100 g – ok. 5 łyżek,
- olej kokosowy – 1/2 łyżki,
- pomidor – 1 średni,
- ryż brązowy – 150 g przed ugotowaniem (1,5 woreczka)
MARYNATA do kurczaka:
- papryczka chili – do smaku,
- czosnek – 1 ząbek – drobno posiekany,
- imbir – 1 plaster – pokrojony w kostkę,
- kurkuma – 1 łyżeczka,
- curry – 1 łyżeczka,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- opcjonalnie – pasta curry – 1 łyżka.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Zamarynować i odstawić na min. 20 minut (można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce).
- W tym czasie przygotować warzywa – odkroić skórkę dyni i pokroić w kostkę (pestki wyjąć, można zasuszyć), sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
- W między czasie ugotować ryż.
- Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju kokosowego, usmażyć kurczaka na złoto. Dodać pokrojoną dynię i chwilę podsmażyć.
- Wszystko zalać mleczkiem kokosowym i dusić, aż dynia zmięknie. Pod koniec dodać pomidory i chwilę gotować.
- Podawać z ugotowanym ryżem, posypane świeżymi ziołami (np. bazylia) oraz świeżą papryczką chili.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!