Kurczak curry z dynią na ryżu

Nadeszły chłodniejsze dni.. Nie wiem jak u Was, ale mój organizm domaga się już „ciepłego” ! W ruch idzie imbir, cynamon, curry, ostra papryczka i wszystko co rozgrzewa. A że sezon na dynię w pełni, dziś na obiad rozgrzewające curry z kurczakiem i dynią. Gorrrąco polecam!

Składniki (2 porcje):

  • filet z piersi kurczaka/indyka – ok 200 g,
  • dynia – 1 szklanka,
  • mleczko kokosowe – 100 g – ok. 5 łyżek,
  • olej kokosowy – 1/2 łyżki,
  • pomidor – 1 średni,
  • ryż brązowy – 150 g przed ugotowaniem (1,5 woreczka)

MARYNATA do kurczaka:

  • papryczka chili – do smaku,
  • czosnek – 1 ząbek – drobno posiekany,
  • imbir – 1 plaster – pokrojony w kostkę,
  • kurkuma – 1 łyżeczka,
  • curry – 1 łyżeczka,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • opcjonalnie – pasta curry – 1 łyżka.

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Zamarynować i odstawić na min. 20 minut (można przygotować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce).
  2. W tym czasie przygotować warzywa – odkroić skórkę dyni i pokroić w kostkę (pestki wyjąć, można zasuszyć), sparzyć pomidora, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę.
  3. W między czasie ugotować ryż.
  4. Na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju kokosowego, usmażyć kurczaka na złoto. Dodać pokrojoną dynię i chwilę podsmażyć.
  5. Wszystko zalać mleczkiem kokosowym i dusić, aż dynia zmięknie. Pod koniec dodać pomidory i chwilę gotować.
  6. Podawać z ugotowanym ryżem, posypane świeżymi ziołami (np. bazylia) oraz świeżą papryczką chili.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.