Kotlety ryżowe z warzywami
Został Wam ryż po obiedzie i nie bardzo wiecie co z nim zrobić? Można go smacznie i łatwo zagospodarować! Wystarczy dodać trochę warzyw, jajo i mamy delikatne i pyszne bezmięsne kotlety, w sam raz na obiad lub kolację!
Składniki (ok. 10 kotlecików):
- ryż brązowy – 1 woreczek (100 g),
- marchew świeża – 2 średnie,
- papryka czerwona – ok. 1/3 średniej,
- jajo kurze – 2 sztuki,
- siemię lniane – 2,5 łyżki,
- bułka tarta – 2,5 łyżki,
- olej roślinny do smażenia – 2-3 łyżki,
- do smaku – sól, pieprz, natka pietruszki.
Czas przygotowania: do 45 minut
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu lub wykorzystać ryż, który pozostał po obiedzie lub innym posiłku (gospodarność przede wszystkim! 🙂 ).
- Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
- Warzywa dodać do przestudzonego ryżu, dodać sól i pieprz, wbić jaja i wymieszać.
- Siemię lniane zmielić, wymieszać z bułką tartą. Około połowę dodać do ryżu i wymieszać.
- Z masy ryżowej formować kotleciki, obtaczać w mieszance bułki i siemienia i smażyć na małej ilości tłuszczu, aż się zarumienią (można także upiec na złoto).
- Podawać w towarzystwie świeżych warzyw – u mnie surówka z kapusty pekińskiej oraz świeże pomidory.
Smacznego!
ale pyszne, super na piątkowy obiad:)