Kotlety ryżowe z warzywami

Został Wam ryż po obiedzie i nie bardzo wiecie co z nim zrobić? Można go smacznie i łatwo zagospodarować! Wystarczy dodać trochę warzyw, jajo i mamy delikatne i pyszne bezmięsne kotlety, w sam raz na obiad lub kolację! 


Składniki (ok. 10 kotlecików):

  • ryż brązowy – 1 woreczek (100 g),
  • marchew świeża – 2 średnie,
  • papryka czerwona – ok. 1/3 średniej,
  • jajo kurze – 2 sztuki,
  • siemię lniane – 2,5 łyżki,
  • bułka tarta  – 2,5 łyżki,
  • olej roślinny do smażenia – 2-3 łyżki,
  • do smaku – sól, pieprz, natka pietruszki.

Czas przygotowania: do 45 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu lub wykorzystać ryż, który pozostał po obiedzie lub innym posiłku (gospodarność przede wszystkim! 🙂 ).
  2. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
  3. Warzywa dodać do przestudzonego ryżu, dodać sól i pieprz, wbić jaja i wymieszać.
  4. Siemię lniane zmielić, wymieszać z bułką tartą. Około połowę dodać do ryżu i wymieszać.
  5. Z masy ryżowej formować kotleciki, obtaczać w mieszance bułki i siemienia i smażyć na małej ilości tłuszczu, aż się zarumienią (można także upiec na złoto).
  6. Podawać w towarzystwie świeżych warzyw – u mnie surówka z kapusty pekińskiej oraz świeże pomidory.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.