Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną
Smaczne bezmięsne kotlety, są smaczne zarówno na ciepło, ale świetnie sprawdzą się także na zimno, jako lunch czy kolacja zabrana ze sobą w pudełku.
Składniki (3 porcje)
- jaja – 8 sztuk
- kasza jaglana – 100 g – 7 łyżek przed ugotowaniem
- natka pietruszki – do smaku
- szczypiorek – do smaku
- sól i pieprz
Czas wykonania: 45 minut
Sposób przygotowania:
- Odłożyć jedno jajo. Pozostałe jajka ugotować na twardo.
- Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
- Jaja drobno poszatkować lub zmiksować w malakserze.
- Zieleninę drobno posiekać.
- Poszatkowane jaja, zieleninę i jeszcze ciepłą kaszę wymieszać z surowym jajkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
- Z masy formować małe kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w piekarniku przez około 20-25 minut aż kotlety się zarumienią.
Podawać ze świeżymi warzywami. Idealnie pasują do pomidora z jogurtem naturalnym.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!