Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

Smaczne bezmięsne kotlety, są smaczne zarówno na ciepło, ale świetnie sprawdzą się także na zimno, jako lunch czy kolacja zabrana ze sobą w pudełku.

Składniki (3 porcje)

  • jaja – 8 sztuk
  • kasza jaglana – 100 g – 7 łyżek przed ugotowaniem
  • natka pietruszki – do smaku
  • szczypiorek – do smaku
  • sól i pieprz

Czas wykonania: 45 minut

Sposób przygotowania:

  1. Odłożyć jedno jajo. Pozostałe jajka ugotować na twardo.
  2. Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu na opakowaniu.
  3. Jaja drobno poszatkować lub zmiksować w malakserze.
  4. Zieleninę drobno posiekać.
  5. Poszatkowane jaja, zieleninę i jeszcze ciepłą kaszę wymieszać z surowym jajkiem. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
  6. Z masy formować małe kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku przez około 20-25 minut aż kotlety się zarumienią.

Podawać ze świeżymi warzywami. Idealnie pasują do pomidora z jogurtem naturalnym.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.