Koktajl truskawkowo-pomarańczowy

Lubię robić zapasy. Latem zawsze kupujemy większą ilość truskawek i je mrozimy, tak by również jesienią i zimą przywoływać smaki lata. Dziś na tapecie różowy koktajl z truskawek i pomarańczy.

Polecam także dodawać do koktajli siemię lniane, które obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz witaminy i minerały, dzięki czemu wykazuje m.in. właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także poprawia stan naszych włosów i paznokci.


Składniki (1 porcja):

  • truskawki – 1 szklanka,
  • pomarańcza – 1 mniejsza,
  • jogurt naturalny – 2-3 łyżki,
  • siemię lniane – 1 łyżka.

Czas przygotowania: 5 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańczę obrać ze skórki. Jeśli używasz mrożonych truskawek należy je wcześniej odmrozić.
  2. Do misy blendera przełożyć pomarańczę i truskawki, siemię lniane oraz jogurt. Miksować.
  3. Koktajl przelać do szklanek. Gotowe!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.