Kokosowa zupa z soczewicą i batatami
Kolejna zupa z dodatkiem soczewicy, rozgrzewająca, kremowa i słodkawa. Zniknęła równie szybko, jak szybko się ją przyrządza!
Składniki (4 porcje):
- soczewica czerwona – 1 szklanka,
- bataty – 2 średnie,
- por – kawałek,
- czosnek – 1-2 ząbki,
- olej roślinny – 2 łyżki,
- mleczko kokosowe – 1/2 puszki,
- imbir – kawałek ok. 1 cm,
- do smaku: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryczka chili.
Czas przygotowania: ok. 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Pora dokładnie oczyścić i drobno pokroić. Bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć około 5 minut. Dodać przyprawy i imbir, po chwili dodać dokładnie opłukaną na sicie soczewicę.
- Do garnka dodać 4 szklanki wody, zagotować.
- Dodać bataty. Gotować do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
- Na koniec dodać mleczko kokosowe, ewentualnie doprawić do smaku, np. solą lub kurkumą.
- Podawać posypane zieleniną, z kleksem mleczka kokosowego.
- Zupę można także zmiksować na krem.
Jestem pod wrażeniem Pani bloga, trafiłam tu przypadkiem ale na pewno zostanę!
Cieszę się, że się Pani tutaj spodobało i zapraszam częściej! 🙂
Ja również jestem pod wrażeniem :), szukałam przepisu na muffiny z czerwonej fasoli i przepadłam 😀 Blog bardzo ciekawy, przepisy warte wypróbowania, piękne zdjęcia, które m.in. zachęcają do skorzystania – dziękuję za ogrom pracy tu włożony. Pozdrawiam i sukcesów życzę 🙂
Dziękuję za miłe słowo 🙂