Kokosowa zupa z soczewicą i batatami

Kolejna zupa z dodatkiem soczewicy, rozgrzewająca, kremowa i słodkawa. Zniknęła równie szybko, jak szybko się ją przyrządza!

Składniki (4 porcje):

  • soczewica czerwona – 1 szklanka,
  • bataty – 2 średnie,
  • por – kawałek,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • mleczko kokosowe – 1/2 puszki,
  • imbir – kawałek ok. 1 cm,
  • do smaku: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryczka chili.

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie oczyścić i drobno pokroić. Bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć około 5 minut. Dodać przyprawy i imbir, po chwili dodać dokładnie opłukaną na sicie soczewicę.
  3. Do garnka dodać 4 szklanki wody, zagotować.
  4. Dodać bataty. Gotować do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
  5. Na koniec dodać mleczko kokosowe, ewentualnie doprawić do smaku, np. solą lub kurkumą.
  6. Podawać posypane zieleniną, z kleksem mleczka kokosowego.
  7. Zupę można także zmiksować na krem.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.