Kokosowa zupa z soczewicą i batatami

Kolejna zupa z dodatkiem soczewicy, rozgrzewająca, kremowa i słodkawa. Zniknęła równie szybko, jak szybko się ją przyrządza!

Składniki (4 porcje):

  • soczewica czerwona – 1 szklanka,
  • bataty – 2 średnie,
  • por – kawałek,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • olej roślinny – 2 łyżki,
  • mleczko kokosowe – 1/2 puszki,
  • imbir – kawałek ok. 1 cm,
  • do smaku: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryczka chili.

Czas przygotowania: ok. 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Pora dokładnie oczyścić i drobno pokroić. Bataty obrać ze skórki, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i imbir obrać i drobno posiekać.
  2. W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojonego pora i czosnek, smażyć około 5 minut. Dodać przyprawy i imbir, po chwili dodać dokładnie opłukaną na sicie soczewicę.
  3. Do garnka dodać 4 szklanki wody, zagotować.
  4. Dodać bataty. Gotować do miękkości warzyw, co jakiś czas mieszając.
  5. Na koniec dodać mleczko kokosowe, ewentualnie doprawić do smaku, np. solą lub kurkumą.
  6. Podawać posypane zieleniną, z kleksem mleczka kokosowego.
  7. Zupę można także zmiksować na krem.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.