Kaszotto (pęczotto) z kurczakiem i pieczarkami
Coś dla fanów risotto, tylko w polskiej wersji – kaszotto (w tym wypadku pęczotto). Wszystko do zrobienia na jednej patelni. Zamiast pieczarek możemy dodać inne grzyby i/lub warzywa – wszystko zależy od Was! Aksamitne, zdrowe i szybkie do zrobienia danie, idealne również odgrzane na następny dzień 🙂
Składniki (2 porcje):
- filet z piersi kurczaka lub indyka – 200 g (1 pojedynczy filet z kurczaka)
- kasza jęczmienna pęczak – 150 g – 10 łyżek (przed ugotowaniem)
- pieczarki – 8 sztuk
- cebula – 0,5 średniej
- czosnek – 1-2 ząbki,
- olej rzepakowy – 3 łyżki
- bulion warzywny – 3 szklanki
- natka pietruszki – 1 łyżka,
- sól i pieprz – do smaku.
Czas przygotowania: 30 minut.
Sposób przygotowania:
- Przygotować bulion warzywny.
- Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą.
- Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
- Kurczaka/indyka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, przesunąć na bok, dodać pieczarki i chwilę podsmażyć. Przesunąć na bok, dodać mięso i chwilę podsmażyć.
- Na patelnię wsypać kaszę i chwilę podprażyć. Zalać 1-2 chochelkami gorącego bulionu, zamieszać. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Postępować tak do czasu, aż kasza będzie miękka.
- Doprawić danie solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!