Kaszotto (pęczotto) z kurczakiem i pieczarkami

Coś dla fanów risotto, tylko w polskiej wersji – kaszotto  (w tym wypadku pęczotto). Wszystko do zrobienia na jednej patelni. Zamiast pieczarek możemy dodać inne grzyby i/lub warzywa – wszystko zależy od Was! Aksamitne, zdrowe i szybkie do zrobienia danie, idealne również odgrzane na następny dzień 🙂


Składniki (2 porcje):

  • filet z piersi kurczaka lub indyka – 200 g (1 pojedynczy filet z kurczaka)
  • kasza jęczmienna pęczak – 150 g – 10 łyżek (przed ugotowaniem)
  • pieczarki – 8 sztuk
  • cebula – 0,5 średniej
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • olej rzepakowy – 3 łyżki
  • bulion warzywny – 3 szklanki
  • natka pietruszki – 1 łyżka,
  • sól i pieprz – do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bulion warzywny.
  2. Kaszę przepłukać pod bieżącą wodą.
  3. Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać.
  4. Kurczaka/indyka umyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę.
  5. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę z czosnkiem, przesunąć na bok, dodać pieczarki i chwilę podsmażyć. Przesunąć na bok, dodać mięso i chwilę podsmażyć.
  6. Na patelnię wsypać kaszę i chwilę podprażyć. Zalać 1-2 chochelkami gorącego bulionu, zamieszać. Gdy kasza wchłonie płyn, dolać kolejną porcję bulionu. Postępować tak do czasu, aż kasza będzie miękka.
  7. Doprawić danie solą i pieprzem oraz świeżą natką pietruszki.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.