Jajka zapiekane w bułce z warzywami

Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Ten pomysł na śniadanie jest dla Ciebie! Jajko zapiekane w bułce z warzywami, szybkie i smaczne danie, które można też zabrać na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂


Składniki – na 4 bułki:

  • bułka – najlepiej pełnoziarnista – 4 sztuki,
  • jajo kurze – 4 sztuki,
  • pomidor – 1 średni,
  • papryka zielona – 1/4 sztuki,
  • masło – 4 łyżeczki,
  • do smaku – sól, pieprz, ulubione zioła.

Czas przygotowania: ok. 15-20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Ściąć górną część bułki, miąższ ubić palcami, by powstało zagłębienie.
  2. Pomidora sparzyć ze skórki, paprykę umyć (można użyć także innych warzyw), pokroić w drobną kostkę.
  3. W środek bułki włożyć łyżeczkę masła, pokrojone warzywa, wbić jajo. Doprawić do smaku.
  4. Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 st. C do czasu aż zetnie się białko. Można posypać świeżymi ziołami lub szczypiorkiem (u mnie niestety pourlopowe pustki w lodówce i brak zieleniny).

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.