Jajka zapiekane w bułce z warzywami
Znudziła Ci się tradycyjna jajecznica? Ten pomysł na śniadanie jest dla Ciebie! Jajko zapiekane w bułce z warzywami, szybkie i smaczne danie, które można też zabrać na wynos. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno 🙂
Składniki – na 4 bułki:
- bułka – najlepiej pełnoziarnista – 4 sztuki,
- jajo kurze – 4 sztuki,
- pomidor – 1 średni,
- papryka zielona – 1/4 sztuki,
- masło – 4 łyżeczki,
- do smaku – sól, pieprz, ulubione zioła.
Czas przygotowania: ok. 15-20 minut
Sposób przygotowania:
- Ściąć górną część bułki, miąższ ubić palcami, by powstało zagłębienie.
- Pomidora sparzyć ze skórki, paprykę umyć (można użyć także innych warzyw), pokroić w drobną kostkę.
- W środek bułki włożyć łyżeczkę masła, pokrojone warzywa, wbić jajo. Doprawić do smaku.
- Zapiekać w piekarniku w temperaturze około 180 st. C do czasu aż zetnie się białko. Można posypać świeżymi ziołami lub szczypiorkiem (u mnie niestety pourlopowe pustki w lodówce i brak zieleniny).
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!