Jajecznica z pieczarkami
Sezon grzybowy w pełni a na moim talerzu pieczarki.. niestety w ferworze przedślubnych przygotowań ciężko znaleźć chwilę na grzybobranie, a także na wymyślne dania. Dlatego dziś szybkie i pożywne śniadanie, które da energię na cały dzień.. a przynajmniej poranek 😉
Składniki (1 porcja):
- jaja od szczęśliwej kurki – 2 sztuki,
- pieczarki – 4-5 sztuk,
- pomidor – 1 średni,
- masło – 2 łyżeczki,
- chleb – 2 kromki (najlepiej pełnoziarnisty).
Czas przygotowania: 10 minut.
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki umyć. Większe przekroić na pół lub na ćwiartki, mniejsze zostawić całe.
2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, pieczarki podsmażyć na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
3. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła i wbić jaja, usmażyć do pożądanej konsystencji.
4. Jajecznicę podawać z pieczarkami, pomidorem pokrojonym w ósemki oraz pieczywem (można przygotować tosty).
SMACZNEGO!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!