Jajecznica z pieczarkami

Sezon grzybowy w pełni a na moim talerzu pieczarki.. niestety w ferworze przedślubnych przygotowań ciężko znaleźć chwilę na grzybobranie, a także na wymyślne dania. Dlatego dziś szybkie i pożywne śniadanie, które da energię na cały dzień.. a przynajmniej poranek 😉


Składniki (1 porcja):

  • jaja od szczęśliwej kurki – 2 sztuki,
  • pieczarki – 4-5 sztuk,
  • pomidor – 1 średni,
  • masło – 2 łyżeczki,
  • chleb – 2 kromki (najlepiej pełnoziarnisty).

Czas przygotowania: 10 minut.

Sposób przygotowania:

1. Pieczarki umyć. Większe przekroić na pół lub na ćwiartki, mniejsze zostawić całe.
2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, pieczarki podsmażyć na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni doprawić świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.
3. Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżeczkę masła i wbić jaja, usmażyć do pożądanej konsystencji.
4. Jajecznicę podawać z pieczarkami, pomidorem pokrojonym w ósemki oraz pieczywem (można przygotować tosty).

SMACZNEGO!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.