Filet drobiowy zapiekany pod szpinakiem i serem mozzarella podany z kaszą gryczaną oraz sałatą lodową

Propozycja obiadu w wersji włoskiej, smaczna i prosta w przygotowaniu, wniesie nieco koloru i lata w tą pochmurną pogodę.


Składniki (1 porcja):

  • filet drobiowy (z piersi kurczaka lub indyka) – ok. 120 g,
  • czosnek – 1 mniejszy ząbek,
  • szpinak świeży lub rozmrożony – słuszna garść,
  • ser mozzarella – ok. 1/4 kulki (35g),
  • kasza gryczana – ok. 3 łyżki (45g) przed ugotowaniem,
  • sałata lodowa – kilka liści,
  • pomidor – 1 średni lub kilka koktajlowych,
  • oliwki zielone lub czarne – 2 łyżki,
  • oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
  • do smaku: sól i pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, ulubione zioła (np. świeża bazylia, suszone oregano)

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka lub indyka umyć, osuszyć, poporcjować. Tak przygotowane mięso natrzeć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz ostrą papryką (można także wykorzystać inne przyprawy wg uznania).
  2. Szpinak (świeży lub rozmrożony) lekko poddusić wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżą bazylią na łyżeczce oliwy, na koniec dodać gałkę muszkatołową i pieprz, całość dokładnie wymieszać.
  3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierś drobiową, podduszony szpinak, porwany lub pokrojony w plastry ser oraz plastry pomidora. Całość posypać  ulubionymi ziołami. Zapiekać około 25 minut w 180 stopniach, aż mięso będzie gotowe.
  4. W tym czasie kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu oraz przygotować surówkę – liście sałaty porwać, wkroić pomidory oraz oliwki, obsypać ziołami i skropić pozostałą oliwą. Podawać z pieczonym mięsem.

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.