Filet drobiowy zapiekany pod szpinakiem i serem mozzarella podany z kaszą gryczaną oraz sałatą lodową
Propozycja obiadu w wersji włoskiej, smaczna i prosta w przygotowaniu, wniesie nieco koloru i lata w tą pochmurną pogodę.
Składniki (1 porcja):
- filet drobiowy (z piersi kurczaka lub indyka) – ok. 120 g,
- czosnek – 1 mniejszy ząbek,
- szpinak świeży lub rozmrożony – słuszna garść,
- ser mozzarella – ok. 1/4 kulki (35g),
- kasza gryczana – ok. 3 łyżki (45g) przed ugotowaniem,
- sałata lodowa – kilka liści,
- pomidor – 1 średni lub kilka koktajlowych,
- oliwki zielone lub czarne – 2 łyżki,
- oliwa z oliwek – 1,5 łyżki,
- do smaku: sól i pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa, ulubione zioła (np. świeża bazylia, suszone oregano)
Czas przygotowania: ok. 40 minut
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka lub indyka umyć, osuszyć, poporcjować. Tak przygotowane mięso natrzeć ziołami prowansalskimi, pieprzem oraz ostrą papryką (można także wykorzystać inne przyprawy wg uznania).
- Szpinak (świeży lub rozmrożony) lekko poddusić wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżą bazylią na łyżeczce oliwy, na koniec dodać gałkę muszkatołową i pieprz, całość dokładnie wymieszać.
- W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierś drobiową, podduszony szpinak, porwany lub pokrojony w plastry ser oraz plastry pomidora. Całość posypać ulubionymi ziołami. Zapiekać około 25 minut w 180 stopniach, aż mięso będzie gotowe.
- W tym czasie kaszę gryczaną wg instrukcji na opakowaniu oraz przygotować surówkę – liście sałaty porwać, wkroić pomidory oraz oliwki, obsypać ziołami i skropić pozostałą oliwą. Podawać z pieczonym mięsem.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!