Domowy kisiel truskawkowy
Szybki do zrobienia deser na ciepło. Taki domowy kisiel ma dużo wyższą wartość odżywczą, niż gotowiec kupiony w sklepie, pełen cukru i konserwantów. Zachęcam do przygotowywania takich deserów w domowym zaciszu, korzystając z owoców, które akurat mamy pod ręką – świetnie sprawdzą się owoce jagodowe, jabłka czy gruszki. Owoce można także ze sobą łączyć, tworząc owocowe kompozycje!
Składniki (1 porcja):
- truskawki (u mnie mrożone) – 2/3 szklanki,
- woda – 1 szklanka,
- cukier – 1 łyżeczka,
- mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka,
- ewentualnie sok z cytryny.
Czas przygotowania: do 15 minut
Sposób przygotowania:
- Truskawki przekładamy do garnuszka i zalewamy 2/3 szklanki wody. Gotujemy do miękkości owoców.
- Pod koniec gotowania dodajemy cukier do smaku i ewentualnie sok z cytryny.
- Mąkę rozprowadzić w pozostałej 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać do kompotu i zagotować, aż kisiel zgęstnieje. Gotowe!
Jeśli lubicie gęstszy kisiel, możecie zmniejszyć ilość wody.
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!