Domowy kisiel truskawkowy

Szybki do zrobienia deser na ciepło. Taki domowy kisiel ma dużo wyższą wartość odżywczą, niż gotowiec kupiony w sklepie, pełen cukru i konserwantów. Zachęcam do przygotowywania takich deserów w domowym zaciszu, korzystając z owoców, które akurat mamy pod ręką – świetnie sprawdzą się owoce jagodowe, jabłka czy gruszki. Owoce można także ze sobą łączyć, tworząc owocowe kompozycje!


Składniki (1 porcja):

  • truskawki (u mnie mrożone) – 2/3 szklanki,
  • woda – 1 szklanka,
  • cukier – 1 łyżeczka,
  • mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżeczka,
  • ewentualnie sok z cytryny.

Czas przygotowania: do 15 minut

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki przekładamy do garnuszka i zalewamy 2/3 szklanki wody. Gotujemy do miękkości owoców.
  2. Pod koniec gotowania dodajemy cukier do smaku i ewentualnie sok z cytryny.
  3. Mąkę rozprowadzić w pozostałej 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać do kompotu i zagotować, aż kisiel zgęstnieje. Gotowe!

Jeśli lubicie gęstszy kisiel, możecie zmniejszyć ilość wody.

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.