Domowe mleko kokosowe

Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie napojów roślinnych jest pracochłonne… W praktyce okazało się, że zajmuje nie więcej niż 20 minut i jest niezwykle proste! Do tego jest dużo tańsze niż gotowe sklepowe produkty, przepięknie pachnie kokosem i jest aksamitne. Mleczko kokosowe nadaje się do koktajli, do sosów, można go także używać do kawy.


Składniki na ok. 400 ml mleka roślinnego:

  • wiórki kokosowe – 1 szklanka (ok. 60 g),
  • woda (przegotowana lub mineralna) – 2 szklanki.

Czas przygotowania: ok. 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe – warto zwrócić uwagę na skład i wybrać te bez substancji konserwujących – wsypać do garnka i zalać 2 szklankami przegotowanej (zimnej) lub mineralnej wody. Zamieszać i odstawić na noc.
  2. Rano lub o innej dowolnej porze dnia, gdy mamy chwilę, wiórki zalane wodą podgrzać. Mają być gorące, ale nie wrzące.
  3. Podgrzane wiórki przelać do misy blendera i miksować na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie mleko.
  4. Przygotowaną mieszaninę przelać przez gęste sitko lub gazę do miski, odcisnąć wiórki.
  5. Gotowe mleko przelać do szklanej butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce do 4 dni. Mleko może się rozwarstwić – przed użyciem wystarczy je wstrząsnąć.

Smacznego!

0 komentarzy

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] mleczko kokosowe – 1/2 szklanki (przepis na domowe mleko kokosowe -> Klik! ), […]

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.