Domowe mleko kokosowe
Zawsze wydawało mi się, że przygotowanie napojów roślinnych jest pracochłonne… W praktyce okazało się, że zajmuje nie więcej niż 20 minut i jest niezwykle proste! Do tego jest dużo tańsze niż gotowe sklepowe produkty, przepięknie pachnie kokosem i jest aksamitne. Mleczko kokosowe nadaje się do koktajli, do sosów, można go także używać do kawy.
Składniki na ok. 400 ml mleka roślinnego:
- wiórki kokosowe – 1 szklanka (ok. 60 g),
- woda (przegotowana lub mineralna) – 2 szklanki.
Czas przygotowania: ok. 20 minut
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe – warto zwrócić uwagę na skład i wybrać te bez substancji konserwujących – wsypać do garnka i zalać 2 szklankami przegotowanej (zimnej) lub mineralnej wody. Zamieszać i odstawić na noc.
- Rano lub o innej dowolnej porze dnia, gdy mamy chwilę, wiórki zalane wodą podgrzać. Mają być gorące, ale nie wrzące.
- Podgrzane wiórki przelać do misy blendera i miksować na wysokich obrotach przez kilka minut, aż powstanie mleko.
- Przygotowaną mieszaninę przelać przez gęste sitko lub gazę do miski, odcisnąć wiórki.
- Gotowe mleko przelać do szklanej butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce do 4 dni. Mleko może się rozwarstwić – przed użyciem wystarczy je wstrząsnąć.
Smacznego!
Trackbacks & Pingbacks
[…] mleczko kokosowe – 1/2 szklanki (przepis na domowe mleko kokosowe -> Klik! ), […]
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!