Czerwona pasta twarogowa z suszonymi pomidorami
Jedna z moich ulubionych past kanapkowych, często pojawia się na naszym stole. Tak szybko jak się ją robi, tak szybko znika z lodówki 🙂
Składniki (2 porcje):
- ser twarogowy półtłusty – 100 g – 1/2 kostki,
- jogurt naturalny 2% tł – 4-5 łyżek,
- oliwa z oliwek – 1 łyżka,
- pomidory suszone – 3 większe,
- świeża bazylia – kilka listków,
- do smaku – sól i pieprz.
Do podania: pieczywo, pomidorki koktajlowe, oliwki, świeże liście bazylii.
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób przygotowania:
- Jeśli wybieramy pomidory suszone bez zalewy olejowej – dobrze jest je wcześniej namoczyć, by łatwiej było je zmiksować. Pomidory w oleju należy odsączyć z zalewy.
- Przygotowane pomidory wkładamy do misy blendera wraz z listkami bazylii, łyżką oliwy oraz jogurtem naturalnym. Zmiksować na gładko.
- Do powstałej masy stopniowo dodawać twaróg i miksować. Jeśli konsystencja będzie za gęsta można dodać jeszcze jogurt.
- Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do 2 dni. Świetnie smakuje z oliwkami, świeżymi listkami bazylii oraz pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!