Czerwona pasta twarogowa z suszonymi pomidorami

Jedna z moich ulubionych past kanapkowych, często pojawia się na naszym stole. Tak szybko jak się ją robi, tak szybko znika z lodówki 🙂


Składniki (2 porcje):

  • ser twarogowy półtłusty – 100 g – 1/2 kostki,
  • jogurt naturalny 2% tł – 4-5 łyżek,
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka,
  • pomidory suszone – 3 większe,
  • świeża bazylia – kilka listków,
  • do smaku – sól i pieprz.

Do podania: pieczywo, pomidorki koktajlowe, oliwki, świeże liście bazylii.

Czas przygotowania: 10 minut

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli wybieramy pomidory suszone bez zalewy olejowej – dobrze jest je wcześniej namoczyć, by łatwiej było je zmiksować. Pomidory w oleju należy odsączyć z zalewy.
  2. Przygotowane pomidory wkładamy do misy blendera wraz z listkami bazylii, łyżką oliwy oraz jogurtem naturalnym. Zmiksować na gładko.
  3. Do powstałej masy stopniowo dodawać twaróg i miksować. Jeśli konsystencja będzie za gęsta można dodać jeszcze jogurt.
  4. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem. Przechowywać w lodówce do 2 dni. Świetnie smakuje z oliwkami, świeżymi listkami bazylii oraz pomidorkami koktajlowymi.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.