Czekoladowy mus z malinami
Idealny mus – aksamitny, kremowy, puszysty, bardzo czekoladowy i co najważniejsze zdrowy! Mus na bazie awokado i banana, z dodatkiem mrożonych malin. Jeśli podacie go gościom, nikt się nie domyśli składników i usłyszysz mnóstwo pochwał. Na pewno posmakuje także dzieciom!
Składniki (1 porcja):
- banan – 1 średni,
- awokado – 1/2 sztuki,
- daktyle suszone – 2 sztuki,
- kakao prawdziwe – 1 łyżka,
- mleko krowie lub ulubione roślinne – ok. 4-5 łyżek,
- maliny (u mnie mrożone) – mała garść.
Czas przygotowania: 5 minut
Sposób przygotowania:
- Banana obrać ze skórki.
- Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyjąć miąższ (awokado powinno być miękkie i łatwo oddzielać się od skórki).
- Owoce przełożyć do misy blendera razem z suszonymi daktylami, kakao i odrobiną mleka. Zmiksować. Jeśli mus jest za gęsty – dodać jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Mus przełożyć do pucharka, udekorować malinami.
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!