Czekoladowy mus z malinami

Idealny mus – aksamitny, kremowy, puszysty, bardzo czekoladowy i co najważniejsze zdrowy! Mus na bazie awokado i banana, z dodatkiem mrożonych malin. Jeśli podacie go gościom, nikt się nie domyśli składników i usłyszysz mnóstwo pochwał. Na pewno posmakuje także dzieciom!


Składniki (1 porcja):

  • banan – 1  średni,
  • awokado – 1/2 sztuki,
  • daktyle suszone – 2 sztuki,
  • kakao prawdziwe – 1 łyżka,
  • mleko krowie lub ulubione roślinne – ok. 4-5 łyżek,
  • maliny (u mnie mrożone) – mała garść.

Czas przygotowania: 5 minut

Sposób przygotowania:

  1. Banana obrać ze skórki.
  2. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i łyżeczką wyjąć miąższ (awokado powinno być miękkie i łatwo oddzielać się od skórki).
  3. Owoce przełożyć do misy blendera razem z suszonymi daktylami, kakao i odrobiną mleka. Zmiksować. Jeśli mus jest za gęsty – dodać jeszcze odrobinę mleka, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  4. Mus przełożyć do pucharka, udekorować malinami.

Smacznego!

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.