Czekoladowy mus jaglany z truskawkami
Pyszne śniadanie lub podwieczorek (z 1/2 porcji) na słodko. To także świetny sposób na wykorzystanie kaszy, która została nam z obiadu. A że sezon truskawkowy w pełni, jako dodatek proponuję te wspaniałe i słodkie owoce
Składniki (1 porcja):
- kasza jaglana – 45 g – 3 łyżki przed ugotowaniem,
- banan – 1/2 średniego,
- czekolada gorzka min. 70 % kakao – 2 kostki,
- serek wiejski – 100 g – 3 łyżki stołowe,
- truskawki – ok. 1 szklanka,
- wiórki lub płatki kokosowe – 1 łyżka,
- ewentualnie odrobina mleka, gdyby konsystencja była za gęsta.
Czas przygotowania: do 20 minut
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka i dodać ok. 1/3 szklanki wody (2 porcje wody na 1 porcje kaszy), gotować ok. 10 minut, po tym czasie dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Kaszę odstawić z ognia i odstawić na moment, aż wchłonie cały płyn.
- W tym czasie umyć i pozbawić szypułek truskawki, pokroić w plasterki lub ćwiartki.
- Ugotowaną kaszę wraz z obranym ze skórki bananem i serkiem wiejskim przełożyć do misy blendera i zmiksować na jednolity gęsty budyń. Jeśli masa jest za gęsta można dodać nieco wody lub mleka.
- Budyń jaglany przełożyć do miseczki lub pucharka, udekorować truskawkami oraz wiórkami kokosa.
Budyń jest smaczny zarówno na ciepło jak i schłodzony – jako zimny deser w upalny dzień 🙂
Smacznego!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!