Czekoladowy mus jaglany z truskawkami

Pyszne śniadanie lub podwieczorek (z 1/2 porcji) na słodko. To także świetny sposób na wykorzystanie kaszy, która została nam z obiadu. A że sezon truskawkowy w pełni, jako dodatek proponuję te wspaniałe i słodkie owoce 


Składniki (1 porcja):

  • kasza jaglana – 45 g – 3 łyżki przed ugotowaniem,
  • banan – 1/2 średniego,
  • czekolada gorzka min. 70 % kakao – 2 kostki,
  • serek wiejski – 100 g – 3 łyżki stołowe,
  • truskawki – ok. 1 szklanka,
  • wiórki lub płatki kokosowe – 1 łyżka,
  • ewentualnie odrobina mleka, gdyby konsystencja była za gęsta.

Czas przygotowania: do 20 minut

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Wsypać do garnka i dodać ok. 1/3 szklanki wody (2 porcje wody na 1 porcje kaszy), gotować ok. 10 minut, po tym czasie dodać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Kaszę odstawić z ognia i odstawić na moment, aż wchłonie cały płyn.
  2. W tym czasie umyć i pozbawić szypułek truskawki, pokroić w plasterki lub ćwiartki.
  3. Ugotowaną kaszę wraz z obranym ze skórki bananem i serkiem wiejskim przełożyć do misy blendera i zmiksować na jednolity gęsty budyń. Jeśli masa jest za gęsta można dodać nieco wody lub mleka.
  4. Budyń jaglany przełożyć do miseczki lub pucharka, udekorować truskawkami oraz wiórkami kokosa.

Budyń jest smaczny zarówno na ciepło jak i schłodzony – jako zimny deser w upalny dzień 🙂

Smacznego!

0 komentarzy

Odpowiedz

Chcesz wziąć udział w dyskusji?
Śmiało, napisz coś!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.