Czekoladowy budyń chia
Znudziły Ci się tradycyjne puddingi z dodatkiem nasion chia i ich konsystencja? Proponuję pysznie czekoladowy, dziecinnie prosty, gładki i kremowy budyń z chia. Na pewno zaspokoi on ochotę na coś słodkiego, a przy okazji dostarczy witamin i składników mineralnych, a nie tylko pustych kalorii 🙂
Składniki (1 porcja):
- nasiona chia – 2 łyżki (20 g),
- banan – 1/2 średniego lub 1 mały,
- mleko spożywcze 2% tł (lub roślinne, np. kokosowe) – 2/3 szklanki,
- kakao prawdziwe – 1 łyżka.
Czas przygotowania: do 10 minut.
Sposób przygotowania:
- Do słoika wlać mleko, dodać nasiona chia, zakręcić słoik i wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 60 minut lub całą noc.
- Pudding przełożyć do blendera, dodać kakao, banana i blendować na gładką masę.
- Przełożyć do miseczki i podawać. Można udekorować plastrami banana i/lub szczyptą wiórków kokosowych.
Gotowe!
Dodaj komentarz
Chcesz się przyłączyć do dyskusji?Feel free to contribute!